Doprava – Informace nejen pro podnikatele.

 15. 7. 2024

Pracovnělékařská prohlídka u řidičů pracujících na dohodu.* 

Úřad rozšířil Sborník vybraných rozhodnutí veřejných zakázek z oblasti dopravy.* 

Kam dojíždíme? Portál geolokačních dat představuje nový unikátní zdroj informací.* 

Pracovnělékařská prohlídka u řidičů pracujících na dohodu.

20.6.2024, Zdroj: Státní úřad inspekce práce (www.suip.cz)

Je u řidičů motorových vozidel pracujících na dohody (DPP, DPČ) požadována vstupní a následně pravidelná lékařská prohlídka? Jsou ve stejném režimu jako řidiči pracující na pracovní smlouvu?

Zaměstnancem je dle zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákoník práce“), každá fyzická osoba, která se zavázala k výkonu závislé práce v základním pracovněprávním vztahu, tj. v pracovním poměru založeným pracovní smlouvou nebo některou z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (dále jen „dohod“). Proto se na řidiče, který bude pracovat na základě dohody, budou vztahovat stejná práva a povinnosti jako na zaměstnance, jehož pracovní poměr byl založen pracovní smlouvou. Základní práva a povinnosti zaměstnanců v oblasti bezpečnosti práce jsou uvedena v ust. § 106 zákoníku práce. V ustanovení tohoto § v odst. 4 písm. b) je uvedena jedna z jeho povinností – podrobit se pracovnělékařským prohlídkám, vyšetřením nebo očkováním stanoveným zvláštními právními předpisy.

Je vhodné upozornit na to, že bližší podmínky, za jakých má být tato povinnost u dohod naplněna, jsou uvedeny v zákoně č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 373/2011 Sb.“).

Citace ust. § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 373/2011 Sb.: „Jde-li o osobu ucházející se o zaměstnání, postupuje se při posuzování její zdravotní způsobilosti k práci obdobně jako při posuzování zdravotní způsobilosti zaměstnanců v rámci pracovnělékařských služeb s tím, že zaměstnavatel vstupní lékařskou prohlídku zajistí vždy před vznikem právního vztahu založeného dohodou o pracích konaných mimo pracovní poměr, má-li být osoba ucházející se o zaměstnání zařazena k práci, která je podle zákona o ochraně veřejného zdraví prací rizikovou nebo je součástí této práce činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny prováděcím právním předpisem podle § 60 nebo jinými právními předpisy“. Jinými právními předpisy se v tomto případě rozumí zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o silničním provozu“).

Obdobně je možno nahlížet na problematiku pravidelných lékařských prohlídek stanovených v zákoně o silničním provozu. Dle ust. § 87 odst. 1 písm. b) zákona o silničním provozu se musí pravidelným lékařským prohlídkám podrobit

  • řidič vozidla, který při plnění úkolů souvisejících s výkonem zvláštních povinností užívá zvláštního výstražného světla modré nebo modré a červené barvy, případně doplněného o zvláštní zvukové výstražné znamení (např. modrý, červený maják),
  • řidič v pracovněprávním vztahu, u něhož je řízení motorového vozidla druhem práce sjednaným v pracovní smlouvě,
  • řidič, u kterého je řízení motorového vozidla předmětem samostatné výdělečné činnosti prováděné podle zvláštního právního předpisu (např. OSVČ),
  • držitel řidičského oprávnění pro skupinu C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D nebo D+E,
  • držitel osvědčení pro učitele řidičů pro výcvik v řízení motorových vozidel podle zvláštního právního předpisu (např. učitele autoškol).

Státní úřad inspekce práce zastává názor, že není zcela jasně vymezen okruh řidičů motorových vozidel v pracovněprávním vztahu. Je uvedena pouze skupina řidičů jejichž pracovní poměr byl založen pracovní smlouvou. Řidiči pracující na dohodu jsou opomenuti, ač náleží do jedné z vyjmenovaných skupin řidičů – řidiči se zvláštním výstražným světlem, řidiči v pracovněprávním vztahu, řidiči jako OSVČ, řidiči s oprávněním k řízení vozidel skupiny C a jejich další podskupiny a vozidel skupiny D a jejich další podskupiny a učitelé pro výcvik k řízení. Ze smyslu a účelu popsaného ustanovení, bude orgány inspekce práce vyžadovat i u řidičů „dohodářů“ pravidelné lékařské prohlídky ve smyslu ust. § 87 odst. 1 písm. b) zákona o silničním provozu.


Úřad rozšířil Sborník vybraných rozhodnutí veřejných zakázek z oblasti dopravy.

5.6.2024, Zdroj: ÚOHS (https://www.uohs.cz/cs/uvodni-stranka.html)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže již podruhé aktualizoval Sborník vybraných rozhodnutí veřejných zakázek z oblasti dopravy, když do publikace nově zařadil rozhodnutí vydaná do konce roku 2023.

Ve sborníku jsou shromážděna zajímavá rozhodnutí I. i II. stupně vydávaná Úřadem v letech 2021–2023 a týkající se problematiky veřejných zakázek v oblasti dopravy. Případy jsou rozčleněny do jednotlivých věcně příbuzných tematických skupin odpovídajících předmětu přezkumu ve správních řízeních Úřadu. Každé rozhodnutí obsahuje rovněž hypertextový odkaz na své úplné znění zveřejněné ve sbírce rozhodnutí na internetových stránkách ÚOHS. V jednotlivých případech sborník seznamuje čtenáře s meritem projednávané věci i s úvahami prezentovanými v rozhodnutích. Cílem publikace je napomoci dobré zakázkové praxi.
Veřejné zakázky z oblasti dopravy zahrnují široké spektrum problematiky od realizace dopravních staveb (výstavby či různé opravy pozemních komunikací, mostů, železnic, metra, letišť či vodních cest) a jejich projektování, přes dodávky a servis dopravních prostředků, realizaci vodorovného dopravního značení, ale také například zajištění dopravní obslužnosti na určitém území. Závěry vyjádřené v rozhodnutích uvedených ve sborníku mají však obvykle přesah a dopad i na zakázky mimo sféru dopravy a mohou být aplikovatelné i na postupy zadavatelů v jiných odvětvích.

Vychází Sborník vybraných rozhodnutí ÚOHS o veřejných zakázkách z oblasti telekomunikací a telematiky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydává další tematický sborník vybraných rozhodnutí z oblasti veřejných zakázek, tentokrát z oboru telekomunikace a telematika. Ve sborníku jsou shromážděna věcně zajímavá meritorní prvostupňová a druhostupňová rozhodnutí Úřadu vydaná v rámci správních řízení zahájených na návrh či z moci úřední v období od ledna 2021 do prosince 2023.

Sborník zahrnuje rozhodnutí týkající se služeb telefonních operátorů (hlasové a datové služby), služeb centrálního dispečinku, audiovizuální techniky či kamerových systémů městské hromadné dopravy a další.
Cílem sborníku je podat čtenáři stručné a přehledné shrnutí merita projednávané věci, přispět k předvídatelnosti rozhodovací praxe ÚOHS, a tím posílit konzistentnost a jednotnost výkladu zákona o zadávání veřejných zakázek a zejména pak právní jistotu jednotlivých aktérů působících v oblasti veřejných zakázek. Případy jsou ve sborníku členěny do kapitol dle hlavního předmětu správního řízení, každé odkazované rozhodnutí obsahuje v záhlaví rovněž hypertextový odkaz na své úplné znění zveřejněné ve sbírce rozhodnutí na internetových stránkách Úřadu.
Vydávaný sborník je již čtvrtým v pořadí. V loňském roce Úřad vydal tři sborníky rozhodnutí z oblasti veřejných zakázek, a to ze sféry zdravotnictví, stavebnictví a informačních technologií, a rovněž vyšel aktualizovaný již dříve vydaný sborník týkající se veřejných zakázek v dopravě.
Sborníky rozhodnutí vydávané Úřadem jsou cenným zdrojem informací pro odbornou veřejnost a všechny zainteresované subjekty, neboť mnohé závěry formulované v rámci prezentovaných rozhodnutí mají univerzální platnost a významový přesah i mimo sféru jejich věcného zaměření. Úřad získal na vydané sborníky mnoho pozitivních ohlasů hodnotících zejména pomoc dobré zakázkové praxi ve vztahu k zadavatelům i dodavatelům. Sborníky se staly vyhledávanou pomůckou pro odbornou veřejnost a plní tak roli důležitého metodického nástroje, jehož prostřednictvím Úřad průběžně přispívá ke kultivaci zakázkového prostředí v České republice.

Sborníky ÚOHS ke stažení:


Kam dojíždíme? Portál geolokačních dat představuje nový unikátní zdroj informací o mobilitě obyvatel.

7.6.2024, Zdroj: Ministerstvo vnitra

Ministerstvo vnitra spustilo Portál geolokačních dat, který nabízí unikátní pohled na mobilitu obyvatel Česka. Díky využití geolokačních dat poskytovaných všemi třemi hlavními mobilními operátory představuje nový webový portál zdroj zajímavých informací pro veřejnou správu i občany.

Portál geolokačních dat, dostupný na adrese kamdojizdime.cz, umožňuje vyhledávat a zobrazovat data pro jednotlivé obce a tato data stahovat pro další využití. Web představuje další posun ve zpřístupňování informací o mobilitě obyvatelstva a nabízí mnoho možností pro rozvoj a plánování ve veřejné správě. Podrobné informace o geolokačních datech a jejich možnostech najdete v tiskové zprávě z loňského prosince zde.

Geolokační data představují model mobility české populace. Informace obsažené na portálu zahrnují počet rezidentů každé obce, průměrný počet přítomných osob v každou konkrétní hodinu týdne a směrově určenou meziobecní dojížďku, a to včetně typu vyjíždějících a dojíždějících osob.

Díky údajům lze efektivně plánovat rozvoj dopravních systémů, lokalizaci veřejných služeb, kapacity technické infrastruktury či občanské vybavenosti. Zároveň lze údaje využít pro územní plánování a strategické rozvojové dokumenty, popřípadě pro krizové řízení, evakuační plány a podobně,“ nastínil možné využití dat ministr vnitra Vít Rakušan.

Data nabízejí zajímavé informace jak pro širokou veřejnost, tak pro orgány veřejné správy, pro které představují cenný zdroj informací pro plánování a rozvoj služeb veřejné správy a veřejných služeb obecně. Na portálu lze také najít řadu mapových aplikací, které téma mobility obyvatelstva představují komplexně, interaktivně a umožňují uživatelům prozkoumat „dojížďkové“ chování obyvatelstva v kontextu jimi zvoleného konkrétního regionu.

Zprovoznění Portálu geolokačních dat završuje realizaci projektu Zlepšení podmínek pro decentralizaci a dostupnost veřejné správy v území, financovaného z Fondů EHP 2014–2021 v rámci programu Řádná správa. Portál poskytuje přístup jak k samotné databázi geolokačních dat, tak i k dalším výsledkům tohoto projektu, který byl ukončen k 30. dubnu 2024.

 

Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje

IČ: 25948890DIČ: CZ25948890
Zapsána: Krajským soudem v Hradci Králové, Spisová značka A 9526