Monitoring dotačních příležitostí.

 15. 7. 2024

Firmy mohou žádat o dotace na úsporu energií.* 

MPO podpoří výstavbu větrných elektráren.* 

Rozvoj projektů ve strategických technologiích urychlí program TWIST.* 

Firmy mohou žádat o dotace na úsporu energií.

3.6.2024, Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Malé, střední i velké firmy mohou požádat o dotace na úsporu energií. Pro žadatele je připraveno celkem 5 miliard korun.

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK), zahájila příjem žádostí o dotace ve výzvě Úspory energie. Firmy a vybrané organizace tak mohou začít žádat o finanční podporu na zlepšení hospodaření s energiemi. Výzvu vyhlásilo 10. května 2024 Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je řídicím orgánem OP TAK. API bude žádosti přijímat do 31. října 2025.

„Energetické úspory jsou cestou, jak snižovat náklady na energie, zvyšovat naši energetickou bezpečnost a lépe chránit životní prostřední. Snižování spotřeby energií je navíc důležitou součástí modernizace celé české energetiky a také řízeného odchodu od uhlí. Pro konkurenceschopnost českých podniků je klíčové, aby efektivně zaváděly energeticky úsporná opatření. Proto jsme připravili výzvu z Operačního programu technologie a aplikace pro konkurenceschopnost na podporu projektů, které se na úspory energií zaměřují. Jde například o instalaci solárních panelů, technologií na vytápění nebo zařízení pro využívání dešťové vody,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Hlavním cílem výzvy je posun k nízkouhlíkovému hospodářství a celkové snížení úrovně konečné spotřeby energie ČR. „Zajímavé by mohly pro firmy být také realizace projektů na snížení energetické náročnosti budov v podobě zateplení obvodového pláště nebo na modernizaci rozvodů elektřiny, plynu, tepla, chladu a stlačeného vzduchu v energetických hospodářstvích podniků,“ říká Jan Piskáček, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace. „Věříme, že firmy nabídku podpory v oblasti úspor energií v této době jejich nestabilních cen přivítají a zvýší tak svoji odolnost vůči růstu cen elektrické energie a zemního plynu“.

Firmy mohou ve výzvě získat na jeden projekt až 30 milionů EUR zpět formou dotace. Podrobné informace o této výzvě jsou dostupné na: https://www.agentura-api.org/cs/podporovane-aktivity-optak/uspory-energie-optak/uspory-energie-vyzva-ii/.

Program OP TAK navazuje svým zaměřením na program OP PIK (Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost). Je tak pokračujícím stěžejním programem na podporu českých podnikatelů s financováním ze strukturálních fondů Evropské unie.

API má svá zastoupení ve všech krajských městech České republiky, zájemci o dotace z OP TAK zde mohou konzultovat své projekty. Informace je možné získat i telefonicky nebo e-mailem na zelené lince 800 800 777, programy@agentura-api.org. Všechny služby poskytované API zájemcům o dotace jsou zdarma.


MPO podpoří výstavbu větrných elektráren, připraveny jsou tři miliardy korun.

14.6.2024, Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Obnovitelné zdroje energie – větrné elektrárny z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Výzva je primárně určena na výstavbu větrných elektráren. Na jeden podnik nebo projekt lze získat přibližně až 750 milionů korun. Příjem žádostí o podporu bude probíhat od 28. 6. 2024 do 31. 10. 2025 prostřednictvím portálu ISKP2021+.

„Ani zdaleka nevyužíváme potenciál, který nám oblast výroby elektřiny z větrných zdrojů nabízí. Jde přitom o jeden z levných obnovitelných zdrojů, s jehož rozvojem posílíme naši energetickou bezpečnost, lépe ochráníme životní prostředí a vytvoříme nové pracovní příležitosti v regionech. Do roku 2030 tedy máme v plánu navýšit instalovaný výkon větrných elektráren až pětkrát,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Proto jsme připravili výzvu z Operačního programu technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, prostřednictvím které u nás výstavbu větrných elektráren podpoříme. Připraveny jsou tři miliardy korun a na jeden projekt nebo podnik lze získat až zhruba 750 milionů korun.“

Maximální výše podpory je 65 % (malý podnik), 55 % (střední podnik) a 45 % (velký podnik) ze způsobilých výdajů. Celkové způsobilé výdaje (CZV) na projekt musí být minimálně ve výši 3,070 mil. Kč a maximálně do výše přibližně 1,7 miliardy korun. Projekty mající CZV nižší než minimální, jsou nepřijatelné a nebudou přijaty do hodnotícího procesu. Maximální výše CZV je nepřekročitelná. Maximální výše dotace je zhruba 750 milionů korun (30 milionů EUR) na podnik a na investiční projekt, tato hodnota nesmí být obcházena tím způsobem, že se projekt uměle rozdělí. Podrobnosti k výzvě jsou zde.

Nová výzva přispívá k naplňování energeticko-klimatických cílů, souvisejících s naplněním závazků vyplývajících ze směrnice Evropského parlamentu a Rady 2018/2001 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů energie (OZE). „Věříme, že ze strany podnikatelů bude po realizaci projektů větrných elektráren velká poptávka. Tím přispějeme ke zvýšení soběstačnosti v dodávkách elektrické energie a naplnění klimaticko-energetických cílů ČR,“ dodává vrchní ředitel Sekce fondů EU Marian Piecha.

Zájemci o dotaci se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace, která je zprostředkujícím subjektem OP TAK a pomáhá s přípravou žádostí o dotaci a administrací projektu. Agentura je zastoupena ve všech regionech republiky a zároveň provozuje bezplatnou Zelenou linku 800 800 777.

OP TAK 2021-2027 je jeden z klíčových evropských programů na podporu podnikatelů. Jeho cílem je zvýšit přidanou hodnotu podniků, podpořit rozvoj nových inovativních firem a usnadnit chytrý přechod k udržitelné a digitální ekonomice. Program se primárně zaměřuje na podporu malých a středních podniků. V oblasti úspor energií, energetické a digitální infrastruktury nebo výzkumu a vývoje nechybí ani podpora pro velké podniky. Řídicím orgánem je Sekce fondů EU Ministerstva průmyslu a obchodu.


Rozvoj projektů ve strategických technologiích urychlí program TWIST. Připraveno je 5 miliard korun.

7.6.2024, Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Podpora výzkumu, vývoje a inovací v oblastech, jako jsou umělá inteligence, polovodiče nebo kvantové technologie. Vláda schválila program TWIST z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který podpoří primárně projekty malých a středních firem realizovaných ve spolupráci s vysokými školami a výzkumnými institucemi. Program je navržen na období 2025 až 2031 a první veřejnou soutěž na výběr projektů v oblasti umělé inteligence vyhlásí MPO ještě letos.

„Světová ekonomika prochází významnými změnami a naším cílem je nové sofistikované technologie využít ve prospěch České republiky. Proto jsme připravili program TWIST, jehož cílem je podpořit výzkum a inovace v klíčových oblastech pro českou ekonomiku a její rozvoj. Jde o strategické technologie, jako jsou umělá inteligence, polovodiče, kvantové technologie, ale také oblasti spojené s dekarbonizací energetiky. Program bude přímo implementovat naše strategie, které právě dokončujeme. Jde třeba o Národní strategii umělé inteligence, Koncepci digitální ekonomiky a společnosti a Národní polovodičovou strategii,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Program TWIST podpoří především projekty malých a středních firem realizovaných ve spolupráci s vysokými školami a dalšími výzkumnými organizacemi. V rámci prvního podprogramu zaměřeného na aplikovaný výzkum ve strategických oblastech se projektů budou moci účastnit i velké firmy. Výstupem těchto projektů budou konkrétní řešení uplatnitelná na trhu. Půjde tedy o nové materiály, prototypy, ověřené technologie, software a další výsledky aplikovaného výzkumu, ale také o konkrétní inovace zavedené do praxe.

„Jak už název programu napovídá, chceme posílit Transfer znalostí, Výzkum, Vývoj a Inovace ve Strategických Technologiích. Program je navržen na období 2025 až 2031 a první veřejnou soutěž na výběr projektů na uplatnění umělé inteligence v praxi vyhlásíme už v letošním roce,“ říká vrchní ředitel pro digitalizaci a inovace Petr Očko s tím, že TWIST nahradí program The Country for the Future a jeho financování je plánováno v rámci výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace v celkové výši 5 miliard korun.

Zdroj: https://www.mpo.gov.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/rozvoj-projektu-ve-strategickych-technologiich-urychli-program-twist–pripraveno-je-5-miliard-korun–281479/

Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje

IČ: 25948890DIČ: CZ25948890
Zapsána: Krajským soudem v Hradci Králové, Spisová značka A 9526